BUURbook Heusden Vesting

Plan of bericht | energie en milieu
5 mei | 15:03 uur
Joost Nijssen
volg buur
Lezingenreeks "Energietransitie in Heusden-vesting"
"Hoe geven we met elkaar invulling aan de energietransitie in onze historische vesting?" Dat was het overkoepelende vraagstuk tijdens drie zeer inspirerende avonden in De Republiek, georganiseerd door Stichting De Moriaan in samenwerking met Werkplaats De Gruyter/De Waardenmakers.

De eerste avond stond in het thema van de opgave die we allen hebben en de mogelijkheden en onmogelijkheden die er zijn.

Tijdens de tweede avond werd ingezoomd op de mogelijkheden die waterstof ons te bieden heeft - voor de verwarming van onze huizen, als brandstof van onze auto's en voor de opslag van elektriciteit. Vervolgens vertelde Vincent Snels uit Hedikhuizen over het proces dat de inwoners uit zijn dorp met elkaar zijn aangegaan. Een mooi voorbeeld van hoe het een klein dorp gaat lukken om volledig off the grid te gaan.

In de slotavond kwamen de mogelijkheden van het energie halen uit en opslaan in het landschap aan bod, en ontstond er een mooie dialoog tussen de aanwezigen over hoe nu verder. Duidelijk is geworden dat de energietransitie ons allen aangaat, dat we zelf keuzes moeten maken (de overheid kan het eenvoudigweg niet voor ons oplossen) en dat er niet één oplossing is, maar gedacht moet worden aan een combinatie van oplossingen.

Een aantal mensen heeft zich inmiddels opgegeven om met elkaar verder te denken. Wil je hier ook aan bijdragen? Geef dan een reactie op dit bericht of stuur mij een e-mail (joostbidv@icloud.com).

Joost Nijssen
 
lees verder